Rok Caritas

Wiedza żywi

Caritas Archidiecezji Łódzkiej

glodni_wiedzy_2014Przygotowanym wspólnie z profesjonalnymi kucharzami obiadem, podopieczni Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi, zakończą projekt „Głodni wiedzy”.
Spotkanie odbędzie się we wtorek, 21 października 2014 roku, o godz. 18.00, w restauracji Nowa Łódź, w Forum 76. Business Center, przy Al. Piłsudskiego 76. Goście skosztują potraw, które swoje źródło mają w wielokulturowej Łodzi. Specjalna kolacja przygotowana zostanie również w siedzibie Caritas dla rodziców i opiekunów dzieci.
„Głodni wiedzy” to projekt adresowany do wychowanków Specjalistycznej Świetlicy Środowiskowej Caritas Archidiecezji Łódzkiej działającej przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi. Głównym celem programu był rozwój zainteresowań wychowanków świetlicy działalnością kulinarną oraz zaszczepienie w nich nawyków zdrowego żywienia w codziennym życiu. Podczas zajęć uczestnicy poznali tajniki pracy kucharza i kelnera, poznali zasady savoir-vivre obowiązujące podczas przygotowywania i spożywania posiłków, w tym zdobyli sztukę nakrywania do stołu, ćwiczyli zasady rozsądnego gospodarowania budżetem domowym podczas planowania zakupów. Dzieci przygotowywały również dania nawiązujące do „Smaków Łodzi” – zalewajkę, paschę i barszcz z białą fasolą. Zajęcia kulinarne odbywały się pod bacznym okiem Adama Maciejewskiego, szefa kuchni Caritas. Uczestnicy dodatkowo poznali tajniki kuchni wschodniej – uczyli się przyrządzać sushi, a także zgłębiali tajniki kuchni fusion.
Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa Caritas Archidiecezji Łódzkiej przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi stała się jednym z trzech laureatów konkursu „Szczęśliwe Podwórka”, organizowanego przez firmę Virako w ramach programu „Szczęśliwe Podwórka. Wygraj dochód ze sprzedaży Kalendarza Virako 2014”. Nagrodą główną było zdobycie 10 tysięcy złotych na realizację programu edukacyjnego zgłoszonego do konkursu. Z tych właśnie środków łódzka Caritas zrealizowała projekt „Głodni wiedzy”.
Oprócz nagrody głównej, Caritas otrzymała również nagrodę dodatkową w wysokości 20 tysięcy złotych z przeznaczeniem na remont i doposażenie świetlicy.
MENU:
Przystawka (inspiracja kuchnią niemiecką): Sałatka ziemniaczana
Zupa (inspiracja kuchnią żydowską): Barszcz czerwony z uszkami faszerowanymi białą  fasolą
Danie główne (inspiracja kuchnią polską): Zraz wołowy na modrej kapuście z żurawiną podany w towarzystwie klusek śląskich
Deser (inspiracja kuchnią rosyjską): Pascha podana na musie z mango.

Zapraszamy do obejrzenia albumów z zajęć:

TK