Kulinarna przygoda w Ośrodku Caritas
Piątek, 18 Listopada 2011 14:26
Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej
Dziewczyny ze Specjalnego Ośrodka Wychowawczego Caritas Diecezji Warszawsko-Praskiej uczestniczyły w kulinarnych warsztatach kuchni francuskiej. Zajęcia te odbyły się w ramach Klubu Młodego Podróżnika, dzięki któremu podopieczne ośrodka co miesiąc zapoznają się z innym kontynentem, jego kulturą i tradycją. W listopadzie dziewczyny poznają wszystkie ciekawostki związane z naszym, europejskim kontynentem, dlatego też warsztaty z najlepszej kuchni świata spotkały się z entuzjazmem.
Program warsztatów i menu opracował David Gaboriaud – Francuz, z zamiłowania kucharz, który mieszka i pracuje w Warszawie, a w wolnych chwilach propaguje wśród Polaków to, co w kuchni francuskiej najlepsze: smak, wyobraźnię i finezję. Pod czujnym okiem Davida Gaboriaud podopieczne praskiego ośrodka przygotowały m. in. pastę z orzechów i sera blue na gruszce, pastę tapenade oraz pastę z rucoli na bagietce. Największym powodzeniem cieszył się deser: szaszłyki z owoców w fondue z gorzkiej czekolady i wiórków kokosowych. – Serdecznie dziękuję za zaproszenie i możliwość wspólnego gotowania francuskich potraw. Cieszę się, że warsztaty spotkały się z dużym zainteresowaniem, ponieważ to bardzo ważne, kiedy młodzi ludzie chcą poznać inną kulturę przy wspólnym przygotowywaniu pysznych dań – podkreślił David Gaboriaud. Marta Walasik-Sałek